Kaart en weetjes

De mooiste lavendelvelden in de Provence 

  • Abbaye Notre-Dame de Sénanque (Luberon) – Vlakbij het dorpje Gordes ligt misschien wel een van de meest gefotografeerde lavendel hotspots van de Provence: het klooster Notre-Dame de Sénanque midden tussen de lavendelvelden. De monniken die er wonen kweken lavendel en maken er tal van producten, die zij ook ter plekke verkopen.
  • Plateau d’Albion – (hier op mijn site al eerder beschreven) De lavendel bloeit van eind juni tot begin augustus, met als hoogtepunt half juli. De regio viert de lavendel met feesten zoals het Fête de la Lavande in Sault (op 15 augustus). Langs de wegen tussen Sault, Saint-Christol en Aurel zijn adembenemende uitzichten op de paarse velden te vinden
  • Roussillon, Bonnieux en Apt – Tussen deze drie dorpen in de Luberon vind je meerdere lavendelvelden, maar de percelen zijn kleiner en liggen wat verspreider. Door de aanwezige fietspaden kun je hier ook prima fietsen langs de lavendelvelden.
  • Plateau de Valensole – Gelegen in de “Alpes-de-Haute-Provence” ( 107 km van de Mont Ventoux) maar toch een vermelding waard. Plateau de Valensole: is een van de mooiste en meest iconische lavendelgebieden van Frankrijk. In de zomer kleuren eindeloze paarse velden het landschap, afgewisseld met goudgele graanakkers en olijfbomen. Dit uitgestrekte plateau, op zo’n 500 meter hoogte, biedt niet alleen adembenemende vergezichten, maar ook rustige wegen die ideaal zijn voor fietsers en natuurliefhebbers. Een bezoek aan Valensole en de omliggende dorpen maakt de ervaring compleet.

 Lavendel bloeit maar een paar maanden in het jaar. Wanneer de paarse bloemen in bloei staan hangt af van het weer van de voorafgaande maanden, de locatie en de soort lavendel.

  • Meestal bloeit de lavendel tussen half juni tot het einde van juli of midden augustus.
  • Warmere temperaturen of meer regen in de lente kunnen ervoor zorgen dat de bloeiperiode wat eerder begint.
  • Om zeker te zijn dat je de lavendelvelden in bloei zal zien kan je het beste de laatste dagen van juni of de eerste weken van juli naar de Provence reizen. Niet alleen zijn de meeste velden in deze periode in bloei, maar je vermijdt zo ook de grote drukte van het hoogseizoen.

Onze eigen ervaringen:

Sault en het plateau d’Abion (Ferrassières, St-Trinit, St-Christol…)

De lavendelvelden liggen hier een stuk hoger, Sault op 760 m en Ferrassières op 1000 m, waardoor de lavendel later in bloei komt te staan. Vanaf begin juli is hun dieppaarse kleur te bewonderen tot ongeveer het einde van de maand. De oogst begint meestal na 14 juli, dan merken we dat er toch al veel velden geknipt zijn.

Het plateau is een van de belangrijkste lavendelregio’s in Frankrijk. De combinatie van hoogte, kalkrijke bodem en mediterraan klimaat zorgt voor de perfecte omstandigheden voor lavendelteelt. Vooral de Lavandula angustifolia (echte lavendel) gedijt hier goed en wordt gebruikt voor hoogwaardige essentiële olie.

De Luberon: hier begint de lavendel reeds vanaf 14 juni volop in bloei te staan doordat deze velden lager liggen.

Les Baronnies (Montbrun-les-Bains, Col d’Aulan, Sédéron…):  De lavendel velden liggen hier hoger en staan maar volop in bloei vanaf begin juli tot soms nog in augustus.

Abbaye Notre-Dame de Sénanque (Luberon) : toch wat overroepen! Er zijn veel mooiere locaties!

Maar alles hangt uiteindelijk af van het weer. Ook ziektes onder de lavendel kunnen een rol spelen. Het ene jaar kunnen bepaalde velden prachtig staan en het andere jaar kan het veel minder zijn.

Soorten Lavendel 
Niet alle lavendel in de Provence is lavendel! De echte lavendelplanten – die vrij klein zijn en op een hoogte vanaf 600 meter tot zo’n 1.400 meter groeien – hebben hele kleine bloemen. Van oudsher werd het gekweekt op plekken waar niets anders wilde groeien. Deze lavendel is te herkennen aan het feit dat elk takje maar een takje met bloemetjes heeft.

De kleine lavendelplanten met hun kleine bloemen zijn grotendeels vervangen door lavendin. Deze plant is een kruising van spijklavendel en echte lavendel. Lavendin is te herkennen aan het feit dat elk takje 3 takjes met bloemetjes heeft. De plant en de bloemetjes zijn ook groter dan de echte lavendelplant.

De geur van lavendin lijkt heel sterk op die van lavendel. Door de grotere opbrengst wordt er tegenwoordig vaak lavendin in essentiële oliën verwerkt, in plaats van echte lavendel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *